Multiplayer-spel

Det första kommersiellt framgångsrika TV-spelet var en form av arkadspel som kallades för “Pong”. Detta spel spelades på en maskin där man stoppade in mynt för att få spelet att sätta igång. 1974 lanserades Pong för hemmabruk och spelet, som var designat i 2D, gick ut på att två personer spelade mot varandra genom att försöka få en boll över en linje (ett nät), detta genom att föra en vertikal stapel fram och tillbaka.

Redan på den tiden kunde man alltså spela mer än en person i ett TV-spel. När datorerna sedan började dyka upp under 1980-talet kom även datorspelen in i bilden och det hela började utvecklas ännu mer. Nintendo började under denna tid göra sig ett namn på marknaden med TV- och arkadspel som Super Mario Bros och Donkey Kong, som förmodligen de flesta 80- och 90-talister känner sig bekanta med. Det var enkelt att spendera timmar framför TV-skärmen med dessa spel.

De spel som nämnts ovan, som Super Mario Bros exempelvis, är inte ett spel där man spelar flera samtidigt. Även om man kan tävla på andra sätt genom att komma så långt som möjligt på de olika banorna och sedan spara sina resultat, innan kompisen tar över. Allt eftersom åren har passerat har tekniken och fantasin utvecklats och idag går det att spela mot flera andra spelare på samma gång i olika typer av spel online.

I dessa spel kan man både spela ihop i lag men även mot flera andra spelare. I många fall där man spelar en mot en handlar det om olika typer av fightingspel, där man exempelvis utövar MMA, boxning eller andra typer av sporter där sporten går ut på att slå ut den andre spelaren på något sätt. Detta förekommer även i lagsporter såsom fotboll och liknande där den ena personen står för ett lag och motspelaren för det andra.